Koot 90/10 ja 11/11 ja 130/15
Vuonna 2013 valmistettiin ensimmäinen versio Santeri-vaapusta. Viime vuonna astui mukaan kuvioihin useita kokeneita uistelijoita ympäri Suomen auttamaan kehitystyössä. Yhteistuumin kuusamolaisten kanssa päädyttiin luomaan vaappu, jonka uintia on helppo virittää kuhunkin tilanteeseen sopivaksi.
Uistelupiireissä yleisesti tunnetaan, että kuhan mieltymykset vaapun uintiin vaihtelevat joskus jopa päivittäin. Ammattiuistelijat tietävät, että pienelläkin vaapun uinnin säätämisellä voidaan saada ihmeitä aikaan. Santeri-vaapun virittämistä on helpotettu laittamalla siihen hieman normaalia suurempi nokkalenkki. Vaappuun valittiin uintilevyksi ovaalin muotoinen satulalappu, sillä sellaisella varustettu vaappu sietää erilaisia vetonopeuksia ilman ongelmia.
Koska vaapun uintia säädetään nokkalenkistä, sen kestävyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Uistinsuunnittelijat ovat testanneet, että sen lenkit kestävät jopa 25 kg vetoa. Runko on tehty yhtenäisestä, kestävästä muovista, eikä se siitä syystä voi haljeta tai päästää sisäänsä vettä. Santeri on erityisesti suunniteltu kuhalle, mutta sillä saa myös haukia ja taimenia. Testitiimit ovat saaneet sillä kesän 2015 aikana useampia yli 10 kg haukia.
Vaikka vaappu on erityisesti vetouisteluun suunniteltu, se on omiaan myös heittokalastukseen. Santeri valmistetaan sellaisesta muovista, jonka tiheys on lähellä veden tiheyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että vaappu on kokoisekseen painavahko ja lentää hyvin. Mikäli käytetään painavanpuoleista teräksistä haukiperuketta, Santeri muuttuu niin sanotuksi suspending-vaapuksi. Tämän ansiosta vaappu ei silloin kellu eikä vajoa, vaan se säilyttää syvyytensä. Monet aktiiviset hauenkalastajat arvostavat nimenomaan suspending- eli suspi-vaappuja, koska keijuvan vaapun on havaittu houkuttelevan haukea tärppäämään.
Santeri-vaapun viritys
Nyrkkisääntönä uisteluosaajat kertovat, että kylmään veteen vaapulle tulisi säätää rauhallinen ja lämpimälle vilkas uinti.
Rauhallinen ja suuripotkuinen uintiliike.
→ Käännä nokkalenkkiä alaspäin.
Nopea ja tirittävä uintiliike
→ Käännä nokkalenkkiä ylöspäin.
Joskus esimerkiksi iso kala saattaa vääntää nokkalenkkiä siten, että vaappu lähtee uimaan jommalle kummalle sivulle. Korjaa uintiliike seuraavasti: Käännä nokkalenkkiä varovasti vastakkaiseen suuntaan, mihin vaappu uidessaan vedessä puoltaa.